خواندن نوشتار با دوربین مداربسته

در موارد خاصی، ثبت تصاویر نوشتاری در سطوح مختلف، و یا شناسایی دقیق اسکناس و چک، یکی از موارد کاربردی دوربین شبکه می باشد، با توجه به ریز بودن کلمات نوشتاری و از طرفی دور بودن نسبی دوربین ها از آن ها ، اجرا و عملیاتی ساختن چنین پروژه هایی را دشوار و تخصصی می سازد، در این راستا ذکر موارد زیر اهمیت دارد :
- با توجه به ظرافت وسختی انجام این کار، بی شک بالا بودن دقت تصویر برداری دوربین ها و تامین نور محیط کار ساز خواهد بود.
- بهترین زاویه دید برای دوربین، زاویه دید عمود بر صفحه خواهد بود. بدیهی است زاویه مایل دوربین درک و خواندن نوشتار را دشوار خواهد ساخت.
- چنانچه قصد تصویر برداری از صفحه نمایش مانیتور ، ترازو و یا ماشین حساب داشته باشیم بهتر است بازه زمانی تصویر برداری دوربین، بیشتر از 1/100 ثانیه باشد. تا اثرات ناشی از Flicker تصاویر ایجاد نگردد.
- اگر تصویر برداری از اسکناس و چک اهمیت داشته باشد، می بایست حتما از میز تیره با رنگ بدون رفلکس بهره گیری نمود. تا زمینه تصویری مناسبی برای این امر بوجود آید. بدیهی است که شناسایی وکنترل تصویری این اقلام با توجه به اختلاف رنگ و اندازه آن ها از خوانش نوشتاری به مراتب راحت تر خواهد بود.
- هر حرف برای داشتن وضوح نسبی حداقل نیاز به صد پیکسل دارد بطوریکه 10 پیکسل در جهت طول و 10 پیکسل در جهت عرض این پوشش را امکان پذیر می سازند، برای دوربین ها با رزلوشن های متفاوت چنانچه فاصله تقریبی دوربین تا محل سوژه یا میز 2 متر در نظر بگیریم، با احتساب 4 میلیمتر برای هر کاراکتر، با فرض نمایش و وضوح نوشتاری، زاویه و حداکثر دید افقی دوربین با محاسبات زیر به دست می آید.
این محاسبات نشان می دهد که به ازای دوربین ها با رزولوشن مختلف فضای قابل نمایش از حدود 80 تا 160 سانتی متر متغیر خواهد بود.
6. چنانچه عرض میز کار را حدود یک متر و زاویه دید افقی را مطابق با آن در نظر بگیریم ، با در نظر داشتن اعداد فوق، حداکثر فاصله مجاز دوربین تا میز را با توجه به دقت تصویربرداری دوربین، از محاسبات زیر می توان استخراج نمود.
این محاسبات نشان می دهد که برای فضای یک متر دوربین 4 و 5 مگاپیکسل دقت مکانی اختصاص داده شده را به سختی به 10 پیکسل می رسد و لذا امکان شناسایی حروف بحرانی است ولی دوربین 8 مگاپیکسل مناسب و دوربین 12 مگاپیکسل شرایط ایده آلی از بابت خوانش حروف دارد در حالی که استفاده از دوربین های پرمصرف دو مگاپیکسل برای خواندن متون بی ثمر می باشد.
7. مطالب و محاسبات فوق برای نوشتارهای تایپی می باشد، بدیهی است که برای مطالب نوشتاری دستی، کار به مراتب سخت تر می شود. همچنین امکان خوانش نوشتار فارسی به مراتب از انگلیسی دشوارتر می باشد.
نتیجه بحث به عمل آمده این است که در مجموع تدارک دوربین مداربسته برای خواندن متون نسبت به سایر موارد دشوارتر بوده.
ونیاز به هزینه های بالاتر از باب دوربین با رزولوشن بالاتر دارد، البته چنانچه فاصله دوربین تا متون نوشتاری کاهش پیدا کند بسیار کارساز و مفید خواهد بود که صد البته اجرای چنین شرایط فیزیکی از زیبایی محیط به شدت می کاهد و عملا در خیلی اماکن امکان پذیر نیست.
تهیه و تنظیم
مهرداد اسماعیل بیگی